Change is the only constant

Naar buiten kijkend zie ik de verandering van het seizoen weer geleidelijk, dan weer met enige haast plaatsvinden.

In de ochtend als het gevroren heeft staan er sneeuwklokjes witte en paarse in de gevallen bruine blaadjes nog van de herfst en winter. Op de bladeren ligt een laagje witte ijzel. De sneeuwklokjes met hun intens groene steeltjes luiden de aantocht van de lente in. De zon begint wat in warmte te winnen. Regen, storm, sneeuw, wind, zon en blauwe hemel wisselen elkaar in snel tempo af.

Verandering is het enige constante, in de natuur, in ons leven waarin we ook verbonden zijn met ons zelf, elkaar en alles om ons heen.

En toch zijn we bang voor verandering, soms pas als we gedwongen worden door een ziekte of een ander belangrijk life-event kunnen we de moed, wilskracht en positieve intentie opbrengen om verandering in gang te zetten. Minder of anders te gaan werken, meer groente en fruit gaan eten minder snoepen minder drinken, stoppen met roken, stoppen met energie verspillen aan piekeren of het controleren van onze relaties met anderen en het proberen te controleren van de toekomst.

Einstein zei al dat we een huidig probleem niet kunnen oplossen met dezelfde mindset  waaronder die ontstaan is. Onze mindset bepaalt wat we doen, wat gewoontes worden en de gewoonten bepalen ons leven. Je lichaam is bijvoorbeeld een uitkomst alle voeding vocht en zuurstof die je tot je genomen hebt in de afgelopen jaren. Als ik dat door trek, zeg ik,  we leven op een bepaalde manier en er ontstaat ziekte, het zelfgenezend vermogen wat ons lichaam-geest systeem bezit kan onvoldoende zijn werk doen. Niet dat we alles in de hand hebben maar we hebben wel invloed op veel meer dan we denken of willen denken.

Je zou dan kunnen kijken naar wat je kunt veranderen om het zelfgenezend vermogen beter te ondersteunen, voeden en stimuleren. Het oude wat je deed werkt niet meer, het is tijd voor verandering.

Misschien is er in je leefstijl het een en ander te veranderen: goede voeding, slaapkwaliteit, optimaal bewegen op jouw niveau. Of is er energieverlies door je manier van omgaan met emoties, obstakels in je leven en de relaties met anderen, de kwaliteit van je denken.

Verandering kan in kleine stapjes en zou zo mogen gaan net zoals bij jonge kinderen, of het opvoeden van een puppy. We moedigen ze aan een nieuw stapje te zetten en als ze vallen vangen we ze op en troosten we en helpen we ze te vertrouwen op zichzelf, opnieuw te durven proberen te genieten van elke stap op de weg en niet alleen te focussen op het eindresultaat. Elke poging is een compliment waard en elke stapje hoe klein ook wordt toegejuicht. Dit starten van iets nieuws en vertrouwen en opnieuw beginnen hebben de allerjongste kinderen al in zichzelf, onverschrokken en gretig om te leren. Pas als de kinderen iets ouder worden kan het fout gaan, met zelf veroordelen, vergelijken met anderen, angst voor het onbekende, perfectie verwachten, alleen naar de uitkomst kijken. Tsja zodra we volwassen zijn, is verandering of iets nieuws proberen een project wat perfect moet gaan anders stoppen we er helemaal maar mee. En dan gaan we ons daarna schuldig lopen voelen over wat we niet veranderen en wat we diep van binnen wel weten dat niet voor ons werkt.

Misschien kunnen we weer onbevooroordeeld met open nieuwsgierige blik leren veranderen, iets nieuws aanleren wat goed voor ons is. Met de houding van een goede vriend die ons steunt en aanmoedigt en ons graag zo gezond mogelijk en vol energie ziet.

Een ding is zeker, als er dingen in je leven zijn die niet gaan zoals je wilt, je gezondheid, je relaties, je werk, er mag wellicht iets veranderen want wat je tot nu toe deed heeft niet of onvoldoende gewerkt. Zie het als een experiment, wees vriendelijk voor jezelf maar beslist en bezie het geheel met lichtheid.

Wees gerust, het is in ons net als in de natuur, verandering is het enige constante. Het constant zoeken naar balans is ook in de Chinese geneeskunde een vorm van levenskunst. Er zullen altijd obstakels op ons pad komen maar hoe je er mee omgaat is wat telt.

Zo kijken we in de integrale geneeskunde naar de balans in alle systemen en naar wat er binnen je eigen mogelijkheden ligt om het zelfgenezend vermogen van je lichaam te versterken. Bodywise, Heartwise, Mindwise.

Tegelijk is er behoefte aan een pas op de plaats, vertragen en ruimte maken voor zijn, zijn met wat er is, acceptatie dat er in dit moment iets moeilijks is en loslaten van dat wat we denken snel te kunnen oplossen, kwijt willen raken. Zodat we ook kunnen zien wat er wel is, wat er wel goed gaat, waar we van kunnen genieten en dankbaar voor kunnen zijn. Of plaats maken voor zien dat er verdriet is of boosheid en dat wegduwen niet helpt. Eerst stilstaan, observeren, omarmen, ruimte maken. Dan voelen…en vanuit die stilte stel jezelf de vraag: ‘Wat heb ik op dit moment nodig om goed voor mezelf te zorgen?’.

Ik help je graag met deze vraag en het is ook mijn werkwijze om zowel diepgaand als holistisch te kijken naar het leven, gezondheid en levensgeluk. Wees welkom met je vraag om samen te kijken hoe we jouw zelfgenezend vermogen zoveel mogelijk ‘aan’ kunnen zetten.

Workshop: Chineng Qi gong (Chinese Yoga Fitness en Mindfulness in een), compassiemeditatie: zondag 23/4 van 13:30-17:30 Lokatie Yogaspot Amsterdam Buitenveldert.

Kosten: 75,-