Compassie training

Zelfcompassie Training

(gebaseerd op MBCL Mindfulness-Based Compassionate living van Frits Koster en Erik van de Brink)

MBCL of de compassietraining is een wetenschappelijk ondersteunde vervolgtraining voor mensen die al een 8 weekse Mindfulness training (MBSR of MBCT) hebben gevolgd of zelf al langere tijd mediteren en nog beter voor zichzelf willen leren zorgen.

Wanneer we Mindfulness beoefenen leren we om bewust aanwezig te zijn bij het leven zoals het zich van moment tot moment aan ons voordoet. Maar hoe gaan we om met momenten die extra moeilijk en pijnlijk voor ons zijn en waar we onder lijden? Dat is een uitdaging waar we allemaal voor komen te staan. We leven nu eenmaal in een kwetsbaar bestaan en krijgen vroeg of laat te maken met tegenslag, verlies van wat ons dierbaar is, ziekte en ouder worden. De sleutel is dat we leren het leven niet alleen met Mindfulness maar ook met Heartfulness tegemoet te treden. Dat wil zeggen: met compassie of mededogen. Toch doen we vaak het tegenovergestelde. We zijn hard voor onszelf. We vinden dat we niet kwetsbaar mogen zijn, schamen ons en isoleren ons van anderen. We luisteren naar een innerlijke criticus terwijl we een innerlijke helper nodig hebben.

Compassie is het vermogen om ons betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel van onszelf als van anderen, en de moed en bereidheid hebben om er wat aan te doen. Het is dus niet overmatig je energie geven aan anderen en jezelf verwaarlozen. Het is ook niet blijven hangen in zelfmedelijden ten koste van anderen. Het is de weg ontdekken hoe zorg voor jezelf en zorg voor anderen de meest vruchtbare en liefdevolle combinatie is.

Zelfcompassie blijkt nauw samen te hangen met onze gezondheid en ons welzijn – fysiek, psychisch en sociaal.

Zelfcompassie als superpower

Elk mens beschikt over het vermogen tot compassie, maar niet altijd heeft dit vermogen de kans gekregen tot bloei te komen. Gelukkig kan daar door oefening wat aan worden gedaan.

Heb je het vermoeden dat je best wat vriendelijker mag leren zijn voor jezelf? Ben je bekend met een luide kritische stem of onaardig duiveltje op je schouder bij alles wat niet gaat zoals je had gewenst? Of is perfectionisme je middelste naam en ben je er trots op super-human te willen zijn en vind je dat je alles aan zou moeten kunnen? Weet dan dat dit het recept is voor een burn-out, depressieve –en angst klachten maar ook een scala aan lichamelijke klachten.

Wetenschap ondersteunt dat we groeien en bloeien onder zelfcompassie en compassie voor anderen, verbondenheid juist in ons niet perfect zijn maar in onze gedeelde menselijkheid.

Jezelf toespreken met de stem en houding van een vriendelijke geduldige leraar die vertrouwen in zijn leerling heeft en op het juiste moment de passende ondersteuning en aandacht geeft. Iemand die je helpt juist als je iets moeilijk vindt, je aanmoedigt tot doorzetten als je een duwtje in de rug nodig hebt en op een ander moment juist zegt laat het maar even los, neem tijd voor rust en ontspanning en dan is er morgen weer een dag waarin je fris kunt beginnen.

Wetenschappelijk onderzoek naar het effect van compassietraining (MBCL) laat een significante vermindering van depressieve klachten zien, alsmede een significante vergroting van zelfcompassie, mindfulness en kwaliteit van leven. Deze resultaten werden gemeten direct na afloop van de training én verbeterden gedurende zes maanden na de training nog verder.

Zelfcompassie kan je helpen in de verbinding met jezelf en de verbinding met anderen. Het is een superpower die je kan helpen te gaan staan voor wat jij belangrijk vindt, positieve veranderingen in je leven door te voeren en vol te houden, goed voor te jezelf zorgen en je authentieke zelf aan anderen te durven laten zien. Dit kan spannend zijn maar daarnaast ook veel vreugde en energie geven wanneer je die reis durft aan te gaan met vriendelijkheid naar jezelf. Steeds meer onderzoek toont aan dat het ontwikkelen van zelfcompassie enorm kan bijdragen aan het in balans houden van je gezondheid, vitaliteit en levensgeluk.