Love to Move in 2022:

Lieve mensen, allereerst wil ik jullie een gezond, liefdevol en verbonden 2022 toewensen, waar energie overvloedig is en waar onze gezamenlijke inspiratie, creatie en actie onze aarde en alle levende wezens erop gezonder mag maken.

In deze eerste blog van het jaar wil ik aandacht schenken aan bewegen. Voor sommige mensen een term die irritatie of schuldgevoelens oproept voor anderen een hot item tot zelfs een verslaving aan toe. Ja, ik heb het over de helft van alle mensen die chronisch onder zijn grenzen beweegt en de andere helft die altijd over zijn eigen grenzen beweegt. Dit geldt niet alleen voor bewegen maar vaak ook voor andere activiteiten.

Bewegen onder je grenzen?

Hoe komen we naar die gouden balans omdat hoe je er ook naar kijkt, bewegen onze mind en body samenbrengt. Het beïnvloedt alle lichaamscellen ook in de hersenen, het spijsverteringsstelsel, ons immuunsysteem, het hormonale stelsel, de huid. Bewegen heeft een bewezen gunstig effect op brainfog, somberheid  -en angst klachten, concentratie en aandacht, darmklachten en menstruele -en menopauzale klachten, dementie en meer. Vandaar dat bewegen niet alleen goed is om meer spiermassa, gezonde botten en conditie te kweken, de gewrichten te smeren en de longen te stimuleren.

Mijn focus op bewegen is, vind uit hoe jij met liefde meer kan bewegen. Iedereen kan experimenteren om zijn of haar eigen routine te vinden van meer bewegen en liefde brengen in je lichaam in beweging. We nemen ons lichaam voor lief totdat iets niet goed meer werkt, we worden ziek of krijgen pijn in een lichaamsdeel en dan pas weten we hoe waardevol ons lijf werkelijk is. Het lichaam is ons voertuig om ons in deze wereld uit te kunnen drukken. Het maakt niet uit of het met liefde voor je kinderen zorgen is of voor je ouders of dat je loodgieter, kok of accountant bent zolang wat je doet je onderliggende waarden weerspiegelt en je het zoveel als mogelijk met vriendelijke aandacht in het moment kunt doen.

Met liefde bewegen

Als je niet zo van bewegen houdt, geef jezelf geen schuldgevoel. Evolutionair gezien zouden we ook altijd energie moeten sparen, omdat je nooit wist wanneer er weer voedsel was. Energie ging op aan doelgerichte activiteiten zoals jagen, verzamelen, onderdak verschaffen en je veiligheid waarborgen. In onze huidige staat van zijn, is er echter altijd het eten in de koelkast, doet de wasmachine het werk en de CV ketel en zitten velen van ons uren achter een beeldscherm voor werk en in onze vrije tijd.

Je zou kunnen beginnen met meer fietsen of lopen in plaats van de auto of de e-bike te nemen. Werktelefoontjes of prive kun je al wandelend doen en als je in huis over een trap beschikt neem vaker de trap of als je zowel boven als beneden een toilet hebt neem altijd boven de toilet. Schaf de lift af indien minder dan 5 etages en wandel in de lunchpauze en of na het diner.

Heb je moeite met volhouden?  Maak er of een dagelijkse gewoonte van op een vaste tijd en start met 1 ding, bijvoorbeeld 15 minuten wandelen in de lunch pauze of voor werk. Wat sommige mensen helpt is een maatje te hebben, spreek af met een huisgenoot of buur/vriend om dagelijks  of wekelijks een vast beweegmoment samen te hebben. De app “ommetje” kan je helpen als je graag beloond wilt worden voor je actie, deze tracked hoeveel je hebt gewandeld en waar.

Houd je van muziek en of dansen in plaats van workouts met gewichten en hardlopen, plan dan in je agenda ‘move sessies’ in. Van 1 song voluit uit je dak gaan tussen 2 meetings door tot 20 minuten danceparty samen of alleen, via zoom of life het kan allemaal. Online kun je ook vele gratis of betaalde dans -en fitness workouts vinden of via je lokale dans school die live streamed.

Gewoontes bouwen:

Keuzes te over, begin klein met 1 ding en als het een nieuwe gewoonte (minimaal 30 dagen) is voeg er dan weer eentje aan toe en merk vooral op hoe je je voelt bijvoorbeeld 1-2 uur na het bewegen of die avond of de ochtend erna als je opstaat. Plak nieuwe gewoonten aan al bestaande gewoonten dan is het makkelijker in te slijten. Belangrijk is als je een keer overslaat om wat voor reden dan ook, wees aardig voor jezelf en begin gewoon opnieuw. Jezelf op je kop geven werkt alleen averechts en is ook onterecht. Als je 7 uit 10 dagen meer hebt bewogen is er sowieso winst en wordt de kans steeds groter dat je het langer gaat doen omdat het ook gewoon goed voelt.

Maak er een experiment van en houd bij in een dagboekje hoe je je voelt, je energie, hoe je slaapt, je spijsvertering, je helderheid van denken, je stemming. Wat maar het meest belangrijk voor je is.

Over grenzen gaan

Voor mensen die misschien teveel of te lang of te intensief bewegen, meer dan je lichaam aan kan of meer dan je aan energie hebt op dat moment bijvoorbeeld twee uur hardlopen op zondagavond na een 80-urige werkweek, 2 late feestjes met net teveel alcohol en feest eten. Dit is voor ieder persoon anders en ook per persoon op elk moment anders. Als jij jezelf herkent dan hoef je nooit bang te zijn dat je te weinig doet. Neem wat vaker de tijd om ook wat rustige mind-body movement te doen zoals restorative yoga, yin yoga, rustige hatha yoga, rustig wandelen, tuinieren, Tai chi, Qi gong, rustige dans vormen in plaats van een high intensity work-out (HIT, hardlopen, Cross-fit). Check in bij jezelf: Wat heb ik op dit moment nodig? Wat voel je in je lichaam, emoties en gedachten? Haal 10 diepe ademhalingen en voel wat een cadeau zou zijn voor je lichaam en geest.

We hebben allemaal zoveel ballen in de lucht, zijn zo langdurig in de ‘doe modus’ altijd het volgende, het actieve zenuwstelsel (sympathisch) is zo actief en kan niet meer op een lager tandje waardoor ons rust, ontspanning -en herstelsysteem (parasympatisch zenuwstelsel) niet meer actief wordt en er geen energie gaat richting andere belangrijke activiteiten als herstel, reparatie van cellen en structuren, opruimen kankercellen en ontsteking, ontgiften, immuunsysteem, voortplanting en spijsvertering.

Begin met 10 diepe ademhaling, vertragen en monotasken, even aan de oplader net als je telefoon!

Als laatste bij elke gewoonte die je wilt veranderen kan het helpen om je eigen positieve visie te vormen van de persoon die je wilt en kunt zijn. Bijvoorbeeld ik ben iemand de altijd fietst, de trap neemt en wandelt want ik wil er alles aan doen om gezond, energiek en geestelijk helder oud te worden. Of ik ben een vader die altijd met veel plezier sport en beweegt en daarmee een goed voorbeeld en gezonde start geeft aan zijn kinderen.

Het is weer een lange tekst geworden, hoop dat je het nog kon volgen en dat het je verder op weg kan helpen! En denk erom, je kan altijd opnieuw beginnen met bewegen, op elk moment!! Vergeet niet je eigen meest ondersteunende positieve coach te zijn…..

LOVE to MOVE: breng jezelf met liefde in beweging en breng liefde in je beweging voor dubbel effect!

Warme groet,

Yu-Wen