Qi gong, jouw weg naar meer energie?

Blog april 2022 Mindfulhealthcare

Qigong, jouw weg naar meer energie en balans?

In verbinding met onszelf, de natuur en de mensen om ons heen…..

In deze blog wil ik jullie laten kennismaken met Chineng Qi gong, of ook wel genoemd ‘medical Qi Gong’.

Qi Gong is een soort Chinese Yoga, Mindfulness en Fitness in een pakketje. Het trainen van lichaam en geest, je emoties balanceren, energiemanagement en je beste zelf tevoorschijn laten komen. Er zijn vele stijlen van Qi gong ontwikkeld in China, net zoals er vele stijlen van yoga zijn maar deze vorm is ontwikkeld door een arts, Dokter Pang Ming in China die vanaf de leeftijd van 6 jr trainde onder verschillende Qi-gong masters en op zijn 18e al afgestudeerd was als westers arts en niet lang daarna als arts in TCM (Traditional Chinese  Medicine). In de tijd van Mao trok hij zich terug in een klooster en heeft in een aantal jaar tijd deze stijl van Qi Gong ontwikkeld vanuit zijn kennis en uitvoerige ervaring met het Boeddhisme, Daoïsme, Westerse geneeskunde, Chinese geneeskunde, Confucianisme, hindoeïsme, martial arts met de bedoeling een voor iedereen toegankelijke Qi Gong vorm te ontwikkelen die optimaal gezondheid kon bevorderen ook bij mensen die al last hadden van lichamelijke of psychische klachten.

Dokter Pang richtte een medicijnloos ziekenhuis op waar als enige therapie vorm Chineng Qi gong werd aangeboden, de bewegingsleer, theorie en filosofie. De mensen die hier kwamen hadden uiteraard wel andere medische behandelingen ontvangen maar gingen niet meer vooruit. Wetenschappelijk onderzoek werd gedaan naar het effect hiervan en het bleek zo effectief dat de Chinese regering deze vorm van Qi gong uitriep tot de best helende vorm van Qi Gong.

2 jaar geleden kwam ik opnieuw in contact met Chineng Qi gong, na 10 jaar geleden ooit een introduktie dag te hebben gedaan bij het Chineng instituut. Zeer regelmatig deed ik over de afgelopen 10 jaren twee van de basisoefeningen met de geluidsopnames van Patricia van Walstijn en het bracht me rust en ontspanning in de zachte bewegingen van de oefeningen. Na een 2-daagse oefenweekend werd ik opnieuw geraakt door de kracht, eenvoud en verbindende werking van de oefeningen en de theorie er achter. Gedachten lossen op als sneeuw voor de zon zodra ik mijn aandacht richt in mijn lichaam tijdens de bewegingen. Het richten van de aandacht afwisselend in de natuur en diep in jezelf in je hart, voelt openend en alsof er meer ruimte ontstaat in en rondom alle cellen. Alsof al je cellen lachen! Na een dag hard werken, de Lift Qi Up Pour Qi Down oefening doen, zorgt dat de energie die geblokkeerd is weer gaat stromen en je lichaam opent zich om energie te ontvangen. Ontspannen kan ik de avond in gaan en kies een inspirende, voedende activiteit in plaats van gedachteloos achter de tv te gaan zitten.

Energie stroomt weer en dat is al verklaard: Energie (Qi) volgt aandacht! Bij level 1 van Chineng Qi Gong (CNQ) gaat het om voeden van de energie in jezelf en het uitwisselen van energie met je omgeving. Je neemt energie op uit de natuur net zoals je zuurstof van de bomen en planten inademt en met je voeding, bouwstenen en brandstof opneemt direct vanuit de aarde.

Je laat gaan wat je niet meer nodig hebt en neemt op wat je voedt.

De sleutel tot kwaliteitstijd met familie, vrienden, werk en ontspanning is ons energie (Qi )niveau niet de beschikbare tijd. Als je energie hebt kun je bewust kiezen om met je volledige aandacht in het hier en nu aanwezig te zijn en bewuste keuzes te maken, goed voor jezelf te zorgen, lichaam en geest met vriendelijkheid.

Elke emotie, gedachte en elk gedrag heeft invloed op ons energie Qi niveau. Hoe meer we verantwoordelijkheid nemen voor ons persoonlijk Qi management hoe productiever we worden. Zorgvuldiger met energie omgaan betekent anders omgaan met je gedachten, je hersenen gebruiken de meeste energie van het hele lichaam. Piekeren en zorgen maken, lang boos blijven, frustratie kost bakken met energie!

Wat gebeurt er als je griep krijgt, je kunt niet goed denken en concentreren, alle energie gaat naar het vechten tegen het virus, je immuunsysteem en herstel in de aangedane organen. Je hersenen krijgen geen voorrang meer want het denken, plannen, analyseren en organiseren is niet belangrijk.

Andersom als je al je energie besteedt aan denken, piekeren, studeren, zorgen maken over de toekomst en spijt hebben of frustraties over het verleden dan is er niet genoeg over voor je orgaansystemen en andere lichaamsfuncties. Dit kan leiden tot lichamelijke en psychische klachten en uiteindelijk tot het ontstaan van ziekte.

Actief werken vanuit fysieke gezondheid, emotionele balans en mentale focus en leven vanuit je hart is de sleutel van een lang gezond en gelukkig leven.

Het is niet het verbruik van qi maar het langdurig verbruik zonder aanvullen dat zorgt voor depressies, burn-out en het ontstaan van lichamelijke klachten.

Het mooiste voor je energie is om elke dag te oefenen. Net zoals je elke dag eet en misschien zorgt voor een dagelijkse wandeling of beweegmoment zo kan je ook elke dag je energie aanvullen!

10-20 minuten per dag is al heel mooi en kan je doen met ondersteuning van audio opnames van het Chineng instituut. Het is wel verstandig om een aantal keer te oefenen met een Chineng instructeur. Vandaar dat ik een Chineng middag heb ingepland om aan die behoefte te voldoen. Ik zie er naar uit je te ontmoeten in de beoefening van prachtige mind-body trainingsvorm!

  • Medische Qi gong middag training: 22/5 zondagmiddag 13:00-17:00
  • Prive lessen medische Qi gong: 1 uur prive les, instructies en samen oefenen om thuis je dagelijkse oefening op te starten. Ook te combineren met acupunctuurbehandeling

Voor meer informatie: bel of mail

06-23572386     info@acupunctuurartspraktijk.nl

www.chineng.nl