Slaap als Medicijn

Slaap als Medicijn

SLAAP ALS MEDICIJN: de 7 dagen slaapkuur

Oogjes dicht, snaveltjes toe

Lieve mensen,

Gewoon beginnen met schijven, schouders laag, met een glimlach en zien wat er vanzelf opkomt en zich wil laten vertellen.

Vanochtend begonnen met een ademhalingsoefening en check in met mijn lichaam, emoties en gedachten en in de ruimte en het moment van stilte kwam het idee op waar deze Mindfulhealthcare  blog over zou gaan.

Het onderwerp dat bij mij  opkwam was slaap, de meest onderschatte bron van energie, gezondheid en zelfgenezing, geluksgevoel zowel lichamelijk als geestelijk. Want wat wens ik jullie allemaal toe in deze overgangsperiode herfst, ruim voldoende energie om ook reserve op te slaan voor de winter. Alles is energie zeggen we in de Chinese geneeskunde, botten en spieren een solide, dichte vorm van energie maar gedachten en emoties zijn een ijle subtiele vorm van energie. Iedereen herkent dat als je in een ruimte komt waar een groep mensen samenkomt dat je voelt wat voor sfeer er hangt, vrolijk en licht en ontspannen of misschien juist gespannen, zwaar en intens. Energie hebben we nodig voor alle externe processen, het huishouden doen, sporten, fysieke arbeid, relaties onderhouden met andere mensen maar ook voor de interne processen, de stofwisseling, spijsvertering, voortplanting, opruimen van kankercellen, herstellen van lichaams structuren, verwerken van emoties en gedachten noem maar op.

In deze tijd met vele uitdagingen in de buitenwereld en daarom wellicht ook in onze binnenwereld, denk aan de transitie van 1,5 jaar veel thuiszitten een rustiger tempo, minder mensen ontmoeten, naar weer meer afspraken, hobbys, werk buitenshuis, keuze stress maar ook eenzaamheid, financiële zorgen, gezondheidsklachten. Hoe het ook is we kunnen wel wat extra energie gebruiken om wijs, fris, nieuwsgierig en liefdevol om te gaan met al deze uitdagingen.

Gemiddeld zijn we steeds minder gaan slapen met een gemiddelde nu ongeveer van 6,5 uur, terwijl we zeker tussen de 7-9 uur nodig hebben afhankelijk van de persoon. Onder de 6 uur gaan we zelfs onderpresteren en zijn we minder geconcentreerd, aandachtig en alert en het vervelende is dat we zelf denken dat het goed gaat. Zeker als we dagen weken en maanden achter elkaar steeds een uurtje te kort komen, lijdt onze gezondheid, de herstelprocessen in ons lichaam ons immuunsysteem, ons denken, concentreren en organiseren onder een chronisch gebrek aan kwalitatief goede slaap. Bij NASA kwamen ze daar pas achter toen een raket neerstortte ten gevolge van een inschattingsfout gemaakt ten gevolge van chronisch slaapgebrek in een cultuur waar, overuren maken en slechte zelfzorg in de bedrijfscultuur werd aangemoedigd.

Dus roep ik jullie allemaal op om lief te zijn voor jezelf en te ervaren hoeveel energie je kunt krijgen van meer en betere slaap!

Volg de 7 dagen slaapkuur en ontdek het zelf, het is wetenschappelijk aangetoond beter dan elk medicijn dat we hebben in de wereld. Het is niet voor niks dat we zoveel slapen als we ziek zijn. Alle energie kan naar binnen om te genezen en op te laden.

4 tips:

  1. Slaap elke dag op vaste tijden: 22:30-7:00 bijvoorbeeld

Hierdoor weet je biologische klok wanneer het de slaaphormonen moet afgeven. Je slaapfasen, diepe slaap, lichte slaap en remslaap kunnen hierdoor voldoende aan bod komen. Al deze fasen hebben hun eigen genezingseffect. De meeste mensen hebben baat bij liever vroeg slapen en vroeg op, mee met het ritme van de natuur. Wil je je slaaptijd vervroegen ga dan elke dag een 15 minuten eerder slapen tot je op je gewenste slaaptijd zit.

2.Neem tijd voor 8-9 uur en tel er een half uur bij op voor het in slaap vallen.

3. Werk aan gezonde slaaprituelen

1,5 uur voor het slapen minimaal geen beeldschermen, want blauw licht verstoord de afgifte van melatonine, een van de slaaphormonen, waardoor je je natuurlijke slaap uitstelt. Liever een boek lezen, muziek luisteren of wat schrijven vlak voor het slapen. Kopje kruiden thee, de hond of poes aaien…lichte yoga een wandeling.

4. Doe niet aan snoozen, als de wekker gaat gelijk opstaan. 54321 opstaan! Ben je nog niet fris en fruitig dan heb je nog meer dagen voldoende slaap nodig of verbruik je teveel energie in je dag!

Een nieuwe gewoonte die vanzelf gaat heeft 90 dagen nodig maar om eerst te ervaren of het de moeite waard is, is 7 dagen 8-9 uur heerlijk slapen een prachtige start!

Ik weet dat er veel mensen zijn die helaas niet goed kunnen inslapen of doorslapen en dat wel graag willen. Voor deze mensen kan persoonlijk advies en nagaan van slaap verstorende elementen behulpzaam. Houdt moed, kijk naar factoren die jou stress geven en wat je daaraan zou kunnen doen. Ook voor jou zijn de 4 tips van belang en vooral ook voldoende momenten van ontspanning in de werkdag.

Laat me vooral weten hoe het is gegaan met je slaapkuur en mocht je meer willen weten over slaap, gezondheid -en energie winst je bent welkom voor een mindfulhealthcare consult of acupunctuursessie. Je kunt me ook mailen met een korte vraag. Ik wens je vast veel succes met deze stap nemen, het uitzetten van netflix en socialmedia, het bewust worden van slaapuitstel gedrag en dan liefdevol je intentie zetten om dit eens een week uit te proberen en te voelen hoe je je voelt, hoeveel energie je kunt winnen.

Zorg goed voor jezelf en wees je eigen beste vriend!

Dus slaap als bron van energie en genezing en een goed humeur, grijp je kans!

Warme groet,

Yu-Wen

Meld je aan voor de nieuwsbrief