Ultieme zelfzorg begint met vriendelijkheid voor jezelf

De herfst is de tijd om naar binnen te keren, energie op te sparen voor de winter, herstel van lichaams systemen vooral als we in de lente en zomer veel hebben gegeven en gedaan. Verder wil je je immuunsysteem stimuleren en ook daarvoor heb je een deel van je dagelijkse energie nodig die je opdoet uit de zuurstof van de bomen en planten en de voedingsmiddelen die je tot je neemt.

Wat enorm veel energie opmaakt op dagelijkse basis is het vele denken, piekeren, plannen en organiseren wat we doen. Onderzoekers geven aan dat we minstens 25% van onze energie uitgeven aan denken en dat kan nog veel meer zijn. Als je bedenkt dat we zo een 70.000 gedachten hebben waarvan 80% negatief getint (varieert van erg zorgen maken tot, ik moet de vuilnis nog buitenzetten of oh vergeten afwasmiddel te kopen) dan kan je je voorstellen hoeveel het zou schelen als deze gedachten grotendeels vriendelijk steunend en bemoedigend zouden zijn. So how about awakening your inner best friend? Vriendelijkheid begint met zien dat je onvriendelijk bent tegen jezelf. ‘Oh wat ben ik toch dom’. ‘Ik doe het ook altijd fout!. ‘Heb ik weer een zak chips gegeten, eigenschuld dat je vetrolletjes hebt!’. Zie het van een afstandje en corrigeer jezelf met een vriendelijke, behulpzame boodschap.

Deze innerlijk vriend moedigt  je ook aan om pauze te nemen en om je lunch niet achter je laptop te eten maar op een bankje buiten of met je collega’s aan tafel. Deze supporting vriend in je hoofd is nooit boos of onaardig als je niet hebt gesport maar zegt: ’elk moment is een goed moment om opnieuw te beginnen, kom op we beginnen gewoon met 15 minuten stevig wandelen’. Deze ultieme vriend helpt je lekkere, kleurrijke en simpele recepten te vinden boordevol groenten van het seizoen.

Zo vriendelijk, geïnteresseerd en opbeurend als je voor een dierbare ander zou zijn, zo kan je ook voor jezelf leren te zijn en het mooie is het werkt!. Het is de manier om positieve leefstijl veranderingen aan te gaan en angsten en somberheid te verminderen, meer energie te behouden en vrij te maken. Ideaal voor een gezonde geest in een gezond lichaam met een glimlach voor jezelf en voor anderen. Want door ultieme zelfzorg kan je ook veel beter voor anderen zorgen en de extra energie kan je inzetten om jou authentieke bubbelende gaven in de wereld te delen.

Deze innerlijk vriend helpt je ook om om te gaan met obstakels in het leven en er anders mee om te gaan. Dat kan middels ademhalingsoefeningen zoals beschreven in mijn eerdere blog op website Mindfulhealthcare: energiemanagement. Een andere oefening is een ademruimte te nemen van 3 minuten. Even time out uit de fight/flight/freeze reactie. Hieronder de instructies.

Adempauze of intern weerbericht:

Stap 1: Kom zitten in een ontspannen houding, rug lang en schouders ontspannen omlaag, de voeten stevig op de grond en je hoofd reikt naar de blauwe hemel.

Wat voel je in je lichaam?

Spanning, ontspanning, koud, warm, licht, zwaar, pijn of comfort?

Wat voor emoties staan op de voorgrond?

Blijdschap, verdriet,  zorgen, irritatie, meerdere emoties tegelijk

Of hoe voel je je overwegend in dit moment?

Voel je je overwegend prettig, neutraal of onprettig?

Wat voor gedachten zijn er?

Piekeren, plannen, organiseren, oordelen, vergelijken, toekomst/verleden?

Stap 2: Breng dan de aandacht in 1 besliste beweging naar de ademhaling: volg 3 ademhalingen, met vriendelijke nieuwsgierige aandacht de bewegingen volgen van de ademhaling in je buik, borst of bij de neusvleugels.

Stap 3: Voel je lichaam als 1 geheel. Vervolgens scan met je aandacht door je hele lichaam van je kruin naar beneden door je hoofd, hals, borst, buik, armen, handen, benen, voeten en voel je lichaam als een geheel een ademend lichaam.

Stel jezelf de vraag: gegeven wat er nu is, wat heb ik nu nodig om goed voor mezelf te zorgen?

Elke dag tijd inplannen voor ruimte, voor zijn, voor niets hoeven al is het maar 3, 10 of 20 minuten kan je de helderheid geven om keuzes te maken die je voeden en daarmee je omgeving en iedereen die je raakt in je leven.

3 minuten je adem volgen, mediteren, wandelen met aandacht bij je voeten de bomen, de lucht, zonder doel zonder plan, rommelen in de tuin, een warm geurend bad, 3 minuten muziek luisteren op de bank of al wandelend, dansen of bewegen op muziek zoals je deed als kind zonder schaamte gewoon je lichaam de kans geven zichzelf te bewegen, strekken, stretchen, uitrekken als een kat. Yoga oefeningen, Chineng Qigong (chinese yoga), journalling, mindful koken, kopje thee met de benen gestrekt op de bank met al je zintuigen genieten.

Als er geen 3 minuten ruimte is voor jezelf in de dag, dan kan je jezelf afvragen waar je mee bezig bent? Voel je (lichte) weerstand tegen leuke afspraken in de avond of weekend, vraag je af of de balans nog goed is. Wat vind je echt belangrijk waar wil je je energie echt aan besteden en is er nog energie over voor naar binnen, voor herstel en voeden van je organen, cellen en weefsels. Is er nog energie voor de communicatie tussen de verschillende lichaamsdelen want dat vertaalt zich in levensenergie die je hebt om je zelf te laten zien in de externe wereld, met dat wat er toe doet.

Ik moedig je aan om je innerlijke vriend, je ultieme coach op te roepen en te doen groeien! Een betere wereld begint bij jezelf en zoals de Dalai Lama zegt: ‘mijn religie is vriendelijkheid’.

Vlak voor de drukte van de feestdagen en met alles wat gaande is in de wereld kun je toch zelf de regie nemen over je gezondheid en geluk waar dat mogelijk is en er is veel mogelijk!!

Ik wens je de komende weken toe te oefenen met ultieme zelfzorg ofwel zelfcompassie en het jezelf gunnen om dit te mogen leren, spelenderwijs, met lichtheid. Let’s play with loving kindness and join your own team!

Warme groet,

Yu-Wen

Meer weten: doe de zelfcompassie test van Roos Vonk (psycholoog) www.zelfcompassie.nl

3 minuten ademruimte Insight timer (goede gratis meditatie app)  trainer Yu-Wen Tjiong

Boek: compassie in je leven Frits Koster en Erik van de Brink

Volg een MBCL training (Mindfulness Based Compassionate living) als vervolg op de 8 weekse mindfulness training.