Yu-Wen Tjiong

 • Studie Geneeskunde (Universiteit van Amsterdam, basisarts diploma 2000)
 • Vervolgopleiding tot specialist ouderengeneeskunde
  (Vrije Universiteit)
 • Acht jaar werkervaring op het gebied van ouderengeneeskunde en chronische ziekten. Hierdoor ervaring en speciale interesse in neurologische aandoeningen (MS, Ziekte van Parkinson, beroerte), chronische ziekten en chronische pijn, revalidatie na herseninfarct, hartaandoeningen, heup en knie operaties.
 • Opleiding Chinese acupunctuur (Academie voor Chinese Geneeswijze Qing Bai)
 • Lid van de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (www.naav.nl)
 • 2015 Basisopleiding tot Mindfulness trainer (Mindfulness Based Stress Reduction, MBSR) ( Centrum voor Mindfulness Amsterdam)
 • 2016 Vervolgopleiding Mindfulness trainer, Centrum voor Mindfulness Amsterdam
 • 2016 Opleiding individuele Mindfulness (MBCT), Centrum voor Mindfulness Amsterdam
 • 2019-2020 Opleiding Compassie trainer (MBCL, Mindfulness-based compassionate living. Frits Koster en Erik van de Brink

De dokter als ‘health-coach’

De uitbreiding van mijn westers geneeskundige kennis met de Chinese acupunctuur, Chinese voedingsleer en Mindfulness en Zelfcompassie heeft mij enorm enthousiast gemaakt! Het is ontzettend mooi om te zien dat ik nu zoveel meer patiënten kan helpen bij het omgaan met ziekteverschijnselen, het verminderen van klachten en het bevorderen van gezondheid. Dit laatste was van ouds her het doel van geneeskunde geweest. De dokter werd in het oude China als huisdokter verbonden aan meerdere gezinnen en zijn taak was om mensen gezond te houden oftewel ziekte te voorkomen.

Ik zie het als mijn passie om als dokter uw adviseur, gids, coach en behandelaar te zijn en u te inspireren en te motiveren in uw eigen weg naar een leven in balans. Er is zoveel dat je zelf kunt doen om je gezondheid en levensenergie te verbeteren alleen we moeten zelf het roer in handen nemen en dat begint met 1 stap de goede richting in. De genezende (zelfhelend vermogen) en beschermende werking van goede overheerlijke voeding, optimale slaapkwaliteit, de juiste hoeveelheid en soort beweging die bij je past, omgaan met emoties en gedachten, een balans tussen inspanning en ontspanning, verbinding met de mensen om ons heen is van onschatbare waarde. In de VS en vele andere landen zijn al medisch specialisten in ziekenhuizen die integrale programma’s aanbieden voor mensen met kanker, auto-immuunziekten als MS, Alzheimer of cognitieve achteruitgang, hart en vaatziekten, diabetes, waarin ze al deze leefstijlgeneeskundige aandachtsgebieden integreren in de westers medische behandeling. Zo kan het aantal en de dosering van medicijnen omlaag of zelfs gestopt en zo kunnen (invasieve) onderzoeken en medische ingrepen zoveel mogelijk beperkt worden. Maar bovenal ervaren mensen minder lichamelijke en psychische klachten meer energie, balans en veerkracht en de kracht van het zelf kunnen versterken van het zelfgenezend vermogen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat geen enkel medicijn op kan tegen de kracht van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Mijn specialiteit is Mind-Body medicine,  gericht op een gezonde samenwerking tussen lichaam en geest maar ook de genezende kracht van voeding is een grote passie van mij. Hipocrates zei niet voor niets: “Let food be thy medicine”. Ik volg met veel plezier die nieuwste inzichten op het gebied van leefstijlgeneeskunde in de breedste zin van het woord. Nieuwe inzichten uit wetenschappelijk onderzoek in combinatie met de meer dan 3000 jaar bestaande inzichten uit de Traditionele Chinese Geneeskunde en de Ayurveda (Indiase geneeskunde) bieden te samen een perspectief op leven in harmonie met jezelf, je omgeving en de mensen om je heen.

Samen met mijn man Joey en onze twee zonen Oliver en Maximilian en hondje Momo woon ik met plezier in Amstelveen.