Mindfulness/Stressreductie training

(MBSR het 8 weekse programma volgens grondlegger Jon Kabat-Zinn, Mindfulness Based Stress Reduction training)

Mindfulness training(MBSR) is een wetenschappelijk onderbouwde * (EBM, evidence based medicine) training voor het reduceren van lichamelijke en geestelijke stress (bijvoorbeeld bij chronische pijn, burn-out, overmatig piekeren)  middels het trainen van milde aandacht en concentratie. Aandacht voor het herkennen van gedachten, emoties -en lichaamssignalen in het hier en nu en leren hier op een wijze manier mee om te gaan. Kortom leren vaardig om te gaan met spanning en stress en eigen grenzen te herkennen. Hierdoor krijgt het lichaam -en geest systeem ruimte voor zelfheling en krijgen we inzicht in wat we zelf kunnen doen om bij klachten onze balans te herstellen. Neem de regie terug over je eigen leven!

MINDFULNESS OFWEL STRESSREDUCTIE TRAINING: MIND-BODY MEDICINE

Mindfulness training (MBSR) is een vorm van Mind-Body medicine waarbij de aandacht ligt op het  herstellen en stimuleren van het zelfgenezend vermogen middels bewustwording van signalen van lichaam, emoties en gedachten en hiermee de eigen regie over gezondheid te vergroten.

Gezondheid draait om het in balans brengen van lichaam en geest en ziel (mind-body-soul) in interactie met de omgeving (relaties met mensen en de natuur). Als er balans is in je relatie met jezelf en met de buitenwereld dan kan je levens energie stromen en kan het zelfgenezend vermogen van het lichaam-geest systeem optimaal zijn werk doen. Alles is energie zo zegt de meer dan 3000 jaar oude Chinese geneeskunde en ook Albert Einstein dacht er zo over. Onze botten, spieren en organen zijn een solide en verdichte vorm van energie en gedachten, hormonen, boodschapperstoffen van de hersenen naar je weefsels zijn en ijlere en meer verfijnde vorm van energie. Zodra energie niet kan stromen of er is een tekort dan krijgen we klachten, lichamelijk of psychisch en vaak ook beide, als deze blokkade en of het tekort langere tijd duurt dan kunnen chronische ziekten ontstaan.

Lichaam en geest zijn absoluut niet gescheiden maar zijn geheel in elkaar verweven zoals we dat in de Chinese geneeskunde zien. Ook in het Westen zijn we hier steeds meer van bewust. Zelf kan je ook ervaren dat je bij bijvoorbeeld een examen of sollicitatiegesprek opeens last krijgt van je darmen, of bij slecht nieuws pijn in je nek of rug en dat zijn alleen nog maar korte termijn effecten van stress. Stress gerelateerde lichamelijke klachten, depressie en burn-out zijn wereldwijd een groot probleem voor de volksgezondheid.

EFFECTEN VAN STRESS

Ook zijn piekerende gedachten of langdurig aanhoudende emoties zoals frustratie/boosheid, angst, verdriet en ook langdurige pijnklachten een bron van chronische stress hetgeen een hele cascade ingang zet van activiteiten van het onwillekeurige zenuwstelsel, verhoogde hartslag, versnelde ademhaling er komen veel stresshormonen vrij, laaggradige ontsteking nestelt zich in het lichaam, hormonale verstoringen en disbalans in het afweerssyteem kunnen ontstaan. Dit kan weer leiden tot hoge bloeddruk, hartkloppingen, spijsverteringsklachten, migraine aanvallen, chronische vermoeidheid, duizeligheid en meer. Op de lange termijn zijn dragen deze verstoringen in het lichaam bij aan het ontstaan van hart -en vaatziekten, diabetes, kanker en zelfs dementie.

Het is mogelijk deze vicieuze cirkel van stress te doorbreken door te oefenen met bewust worden waar je aandacht is en op te merken wat er speelt in je lichaam, denkgeest en gevoelens en hoe je daar op wilt reageren of niet. Een methode om dit te doen is middels Mindfulness oefeningen.

(Dit zijn oefeningen in opmerkzaamheid, bewust je vriendelijke, open en nieuwsgierige aandacht plaatsen waar jij die wilt. Bijvoorbeeld je aandacht plaatsen naar de ademhaling of naar bewegen. In plaats van altijd maar in het verhaal te zitten in ons hoofd, een verhaal dat zich vaak in de toekomst of het verleden afspeelt, kijken we naar wat er nu is, in dit moment. Dit geeft vaak rust en ruimte om een volgende stap te nemen. )

DE KERN VAN MINDFULNESS

Voor mij persoonlijk is de kern van de Mindfulness mooi gezegd in de volgende uitspraak.

“Learning to befriend yourself”

“Leren vrienden te worden met jezelf”

Leren met nieuwsgierige, open en vriendelijke aandacht te kijken naar dat wat er in dit moment bij jou speelt. Kijken naar je lichaam, je gedachten en je emoties zonder te hoeven oordelen of het prettig of niet prettig of neutraal is. Het gewoon laten zijn zoals het is, omdat het er is, zonder wegduwen of vechten tegen (bv pijn) of vastklampen (aan geluk). Dit biedt mogelijkheid en ruimte voor helder zien en keuze, de keuze om goed voor jezelf te zorgen. Bijvoorbeeld de keuze om negatieve automatische gedachtenpatronen en handelingen te herkennen, de keuze om naar je lichaam te luisteren en je grenzen te bewaken.

OPLAADPUNT!!: leer energiemanagement

MINDFULNESS

‘Gezondheid  = lichaam en geest in balans’

Voor wie?

Iedereen die meer energie gebruiken kan, om je gezondheid, relaties, werk en plezier in het leven weer zelf in de hand te nemen.

Data Mindfulness groepstraining: start zondag 24 maart 2024

MBSR Groeps training:

De hybride training bestaat uit 3 zondagmiddagen van 12:30-17:30 life op locatie en 3 online life bijeenkomsten doordeweeks in de avond op di of do van 19:30-21:30

Locatie life bijeenkomsten: Deurloostraat 129hs, Amsterdam

Data

24 mrt zondagmiddag

11 apr do avond

28 apr zon middag

14 mei di avond

23 mei do avond

2 juni zondagmiddag

400,- euro  gehele training te betalen in aansluiting op het kennismakingsgesprek. Vanaf de betaling is de deelname plaats in de training definitief. Regelmatig wordt een deel vergoed door de zorgverzekeraar! Check je polis

Studenten korting: 300,-